Pages

Subscribe:

23 Temmuz 2011 Cumartesi

Facebook sayesinde bir hayat kurtuldu


Dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook sayesinde bazen önemli işlere de imza atılabiliyor. Zira MedicalXpress'te yazanlara göre Facebook, bir çocuğun hayatının kurtulmasına vesile oldu.



Geçtiğimiz Anneler Günü'nde Deborah Copaken Kogan uyandığında 4 yaşındaki oğlu Leo'nun isilik olduğunu gördü ve oğlunun o haldeki fotoğrafını Facebook'a ekledi. Sonrasında Leo'nun doktoru Leo'da önce strep iltihabı olduğunu düşündü. Ancak Leo ertesi sabah daha da kötüleşince doktoru, teşhis değiştirdi ve kızıl hastalığı tanısı koydu. Ancak Kogan, geziden döndükten sonra Leo'nun kabarıklıklarını gösteren bir fotoğrafı daha Facebook'a yükledi.



Ve ne olduysa işte bundan sonra oldu.



Söz konusu fotoğrafı yükledikten sonra Kogan'ın arkadaşı Stephanie, Kogan'ı arayarak oğlunu hemen bir hastaneye götürmesi gerektiğini söyledi. Kendi oğlunun da nadir bir hastalık olan Kawasaki hastalığına 2 sene önce yakalandığını belirten Stephanie, Kogan'ı oğlunu hemen hastaneye götürmesi konusunda ikna etti. Çok geçmeden Kogan'ın pediatrik kardiyolojist olan kuzeni de aynı görüşte olduğunu bildirdi.



Kawasaki hastalığı, çocuklarda görülen nadir bir hastalık. Çatlamış dudaklara, isilik ve pişik gibi birçok duruma neden olabiliyor.



Kogan acele ile oğlunu hastaneye götürdü ve kuzeni ile arkadaşlarının haklı olduğunu gördü. Kogan'ın oğlu, Kawasaki hastalığından dolayı 3 hafta boyunca hastanede tedavi altında tutuldu. Böylelikle de Facebook sayesinde bir çocuğun hayatı kurtulmuş oldu.

Dosya paylaşım siteleri engelleniyor


Türkiye'de de sıklıkla yaşamaya alıştığımız dosya paylaşım sitelerine erişimin engellenmesi, Hindistan hükümeti tarafından da uygulanmaya başlandı.



Hindistan'da yaşayan internet kullanıcıları, artık Megaupload, Putlocker, Rapidshare gibi dosya paylaşım sitelerine ulaşmaya çalıştıklarında Telekom Departmanı (DOT) tarafından sitenin erişime kapatıldığına dair bir uyarı ile karşılaşıyorlar.



Hindistan'daki internet kullanıcılarının hepsi henüz aynı durumda değil, ancak yakın zamanda bu sansürün tüm internet ağına uygulanması muhtemel. Sansürün nedeni olarak ise korsan içerik kullanımının kısıtlanmak istenmesi gösteriliyor.

Samsung'dan ince ve taşınabilir DVD yazıcı!


Samsung Electronics yaptığı açıklamada şirketin en yeni DVD Yazıcı, ince ve kolay taşınabilir optik disk sürücüsü SE-208AB'yi pazara sunacağını duyurdu.



SE-208AB'in aerodinamik ince tasarımında yüksek parlaklık oranına sahip bir dış yüzey yer alıyor. Dış yüzeyi ve estetik özellikleri ile yeni sürücü Samsung'un en yeni dizüstü bilgisayar serilerine büyük uyum sağlıyor. Sürücünün ince yapısı ayrı bir elektrik prizi gereksinimini ortadan kaldıran USB Güç Kaynağı arayüzü ile destekleniyor.



SE-208AB sürücüsü, Win7 ve Mac OS gibi tüm başlıca işletim sistemleri ile uyumlu olacak şekilde geliştirildi. Ayrıca, sürücüde veri aktarım hız sınırını aşan yazma işlemleri sonucu ortaya çıkması olası hataların önüne geçen ve aynı zamanda da PC'lerde çok işlemli görevlerin yerine getirilmesine olanak sağlayan Buffer Under Run teknolojisi de bulunuyor.



Samsung'un Optik Disk Sürücülerinde yer alan özel AV bağlantı teknolojisi de yeni SE-208AB'de yer alıyor. Bu teknoloji, kullanıcıların Multimedya özellikli TV'lere mevcut olan bir USB bağlantı noktasını kullanarak kolayca bağlanmalarına ve diledikleri içerikleri oynatmalarına olanak sağlıyor.



Sürücü ayrıca kendisinden önce gelen Optik Disk Sürücülerinin özelliklerinin yanısıra daha gelişmiş özellikler de içeriyor. Önceki modeller yalnızca ilk alt dizin ile 1000 dosyayı tanırken, bu yeni sürücü beşinci alt dizine ve 3.000 dosyaya kadar içeriği tanıyor ve bu içeriklere erişim sağlıyor.



Harici sürücü, farklı veri ortam türlerine yönelik olarak farklı hız seçenekleri sunuyor: 24X CD-ROM, 24X CD-RW ve 8X DVD±R, 5X DVD-RAM, 6X DVD+R Çift Katman, 6X DVD-R Çift Katman, 8X DVD+RW ve 6X DVD-RW kayıt.



Yeni sürücü çevreye dost bir ürün olarak az enerji tüketiyor ve kurşunsuz lehimleme teknolojisi ile üretiliyor. Bu özellikleri yeni sürücüyü tehlikeli maddelerin kullanımını kısıtlayan uluslararası çevre mevzuatına da uyumlu kılıyor.



SE-208AB Temmuz ayının son günlerinde 99 TL(kdv dahil) fiyat ile satışa sunulacak. Daha fazla bilgiye www.samsungodd.com'dan ulaşılabilir.

Apple - Adobe savaşı Photoshop'u da vurdu!


Apple ile bilgisayar ve internet yarayıcıları için olmazsa olmaz çok sayıda yazılımı sunan Adobe arasındaki kıyasıya çekişme devam ediyor.



Geçtiğimiz sene Adobe'u, Flash yazılımının düşük performansa neden olmasıyla suçlayan Apple, iPhone ve iPad gibi kendi ürünlerinde de Flash'ı desteklemeyeceğini söylemişti. Adobe da bunun üzerine Apple'a karşı "We love Apple (Apple'ı Seviyoruz)" ve "We love Choice (Seçimi Seviyoruz)" isimli kampanyalar düzenlemişti.



Venture Beat'te yazanlara göre Adobe, Mac OS X Lion'un yayınlanmasının hemen ardından Acrobat, Dreamweaver, Fireworks, Flash Builder, Flash Catalyst, Illustrator, Lightroom, Photoshop ve Premiere Pro'nun yeni Mac OS X ile yaşadığı uyumluluk sorunlarını listeledi. Daha da kötüsü, Flash Builder ve Catalyst gibi bazı Adobe yazılımlarının Lion'da kesinlikle çalışmadığı duyuruldu. Üstelik Adobe, bu konuda bir güncelleme de düşünmüyor.



Kısacası Adobe ve Apple arasındaki savaş, Flash'ı da aşarak Photoshop gibi popüler programlara kadar sıçramış gibi görünüyor. Bakalım geri adım atan bir taraf olacak mı?

SMS'i tarihe gömebilecek uygulama


Özellikle genç kullanıcıların iletişim için telefonla konuşmak kadar, belki de daha fazla bir oranda, kısa mesajı tercih ettiği biliniyor. Bu yüzden de operatörler bu kullanıcılar için birbirinden cazip SMS paketleri sunuyorlar. Ama eğer bir akıllı telefonunuz varsa kısa mesajları çok daha ucuza ve hatta bedavaya çözebilirsiniz. WhatsApp adlı popüler bir uygulama telefon rehberinizde aynı uygulamayı kullanan arkadaşlarınızla pratik bir şekilde mesajlaşmanızı sağlıyor.



Aslında MSN ve Gtalk gibi bir anında mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp'in fark yaratan özelliği bu servislerdeki arkadaş listenizi değil, telefon rehberinizi kullanıyor olması. Hemen hemen tüm büyük akıllı telefon platformları ile uyumlu olan WhatsApp, uygulamayı kullanan kişileri rehberden seçerek hemen mesajlaşmanızı sağlıyor.



Bu programın tek sorunu herkes için ücretsiz olmayışı. BlackBerry sahipleri WhatsApp'i ücretsiz olarak kullanabilirken, iPhone kullanıcıları bir kereye mahsus 0,99 dolar, Android ve Nokia kullanıcıları ise yıllık olarak (ilk yıl ücretsiz) 1,99 dolar ödemek zorundalar. Eğer SMS gönderdiğiniz arkadaşlarınız da bu uygulamayı kullanıyorsa, bu ücretlere rağmen daha ucuza mesajlaşabilirsiniz.

21 Temmuz 2011 Perşembe

Meşhur su altı kablolaları!


Bu harita interneti gösteriyor

İnterneti kıtalar arasında taşıyan "meşhur" su altı kablolalarını daha önce hiç böyle görmediniz!

Artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş olan internet, Dünya'mızda kıtalar arasında suların altından giden kablolar aracılığıyla akışını sürdürüyor.

Söz konusu internet kablolarının su altındaki gidiş yollarını internetten bulduğu bilgiler doğrultusunda kendi hazırladığı haritada sunan Greg Mahlknect, haritasında Avrupa'dan Amerika kıtasına, Asya'dan da Avustralya ve Afrika kıtalarına giden büyük çaplı kabloların yerlerini gösteriyor.

Bahsi geçen harita aâlen yapım aşamasında, ancak haritaya göz atmak isteyenler, buraya tıklayabilirler  http://www.cablemap.info/

Cep telefonlarının 5 yıl ömrü kaldı!


HP Türkiye Müdürü Serdar Urçar, cep
telefonlarının konuşulan değil, mesajlaşılan bir cihaz haline geldiğini söyledi.


Son 4-5 yılda bilgisayarın 'sokağa taştığını' vurgulayan Urçar, geçen yılın son çeyreğinde akıllı cep telefonları ve tabletlerin satışının masaüstü ve kişisel bilgisayarları geçtiğini kaydetti.Teknolojideki hızlı gelişme, bilişim cihazlarının hızla 'eskimesi'ne sebep oluyor. HP Türkiye Müdürü Serdar Urçar, cep telefonlarının 4 ya da 5 yıl ömrü kaldığı görüşünde. Urçar, "Artık cep telefonları çok fazla konuşulan değil, mesajlaşılan bir cihaz haline geldi. Son 4-5 yılda bilgisayarın da sokağa taşınmasıyla beraber masa ve dizüstü bilgisayarları dönüşmeye, pil ömrü uzun cep bilgisayarları, akıllı cep telefonları ve tablet bilgisayarlar ortaya çıkmaya başladı." dedi. Bu dönüşümün cep telefonlarının ömrünü sonlandıracağını vurgulayan Urçar, hatta dönüşümün beklenilenden daha hızlı yaşanacağını kaydetti.



Zaman'a konuşan HP Türkiye Müdürü Urçar, geçen yılın son çeyreğinde ilk defa akıllı cep telefonları ve tabletlerin satışının kişisel bilgisayar ve masaüstü bilgisayarları geçtiğini, aradaki farkın katlanarak artacağını söyledi. Urçar, bu dönüşüm sebebiyle bu yıldan itibaren satılan dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayar sayısının yerinde saymaya başlayabileceğini kaydetti. Bilgisayarlarda yaşanan değişime HP'nin ayak uydurup uyduramadığı ile ilgili sorusu üzerine Serdar Urçar, "HP, ilk tabletini 'touchpad' 1 Temmuz'da ABD'de lanse etti. 15 Temmuz'da ise Avrupa'da İngiltere, Fransa ve Almanya'da tanıttı. Türkiye'ye ise 6 ay sonra gelecek." bilgisini verdi. Türkiye için altyapı hazırlıklarının başladığını vurgulayan Urçar, Touchpad'in Amerika'da 499 dolardan satışa sunulduğunu, Türkiye fiyatının ise henüz belli olmadığını açıkladı.



Şirket, küçük ve orta boy işletmelerle (KOBİ) de yakından ilgileniyor. "Türkiye'de KOBİ'lerin 200-250 bini teknolojiye ciddi yatırım yapıyor. Biz 750'siyle yakın temas olmak üzere 5 bin KOBİ ile ciddi ilişki içersindeyiz. Türkiye'deki 2 milyon KOBİ'nin 400 bini HP ürünü kullandı, kullanıyor." diyen Serdar Urçar, son 2 yıldır kişisel bilgisayarlardan ziyade kurumsal altyapı ve kurumsal teknolojik çözümler alanında hızla büyüdüklerine dikkat çekti. Urçar, Türkiye'nin son dönemde daha fazla uluslararası oyun oynamaya başlaması sebebiyle şirket olarak kurumsal alana ağırlık vereceklerini kaydetti. Urçar, bu sebeple şirketlerin daha verimli, bilgiye daha hızlı ulaşır şekilde çalışması gerektiğini, bunun için 150 yetkili iş ortağıyla çalışmaya başladıklarını söyledi. Şirket, kişisel bilgisayarda yüzde 18, baskı cihazları pazarında yüzde 45 pazar payıyla lider. Keza sunucu pazarında da ipi önde göğüsleyen şirket, genel bilişim pazarında da yüzde 13 pazar payı ile ilk sırada.



Çorlu'daki fabrikaya 1.300 kişi daha alacak



HP'nin şubat ayında Çorlu'da kurulan ve yüzde 10 kapasite ile çalışmaya başlayan bilgisayar üretim fabrikasında kapasite yüzde 70'e ulaştı. 150 kişilik istihdamla üretime başlayan fabrikada çalışan sayısı 700'ü buldu. HP Genel Müdürü Serdar Urçar, işlerin aynı hızla devam etmesi halinde 6 ila 12 ay içerisinde çalışan sayısının 2 bine çıkacağını açıkladı. "Bu fabrikada şu an masaüstü bilgisayar üretimi gerçekleştiriliyor. Böyle giderse yakın zamanda kartuş, bilgisayar sunucuları gibi cihazlar da burada imal edilecek." diyen Urçar, üretilen bilgisayarların yüzde 90'ının komşu ülkelere ihraç edildiğini açıkladı. 60 milyon dolarla kurulan fabrika, yüzde 100 kapasite ile çalıştığı takdirde yılda 2,4 milyon adet bilgisayar üretebiliyor.



RAKAMLARLA HP



Dünya ciro 126 milyar dolar



Dünya çalışan sayısı 320 bin



Türkiye çalışan sayısı 450



Türkiye fabrika istihdam 700



2010'da Türkiye'deki bilgisayar satışı 546 bin

Enerjide tarihi dönem!


Kendi elektriğini kendin üret.



Enerjide, lisansız elektrik üretme dönemi.



Kurulu gücü azami 500 kWe (kilovat enerji) olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinde üretim yapacak gerçek veya tüzel kişiler lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf olacak.Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) ''Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine ilişkin Yönetmeliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.



Buna göre, mikro kojenerasyon veya kurulu gücü azami 500 kWe olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinde üretim yapacak gerçek veya tüzel kişiler lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf tutuldu.



Yalnızca kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla, tesis toplam verimliliği Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte belirlenen değerin üzerinde olan kojenerasyon tesisi kuracak gerçek veya tüzel kişiler de lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf olacak.



Yönetmelik kapsamında, her bir tüketim tesisi için bir kojenerasyon tesisi (ısı ve elektrik ve/veya mekanik enerjinin eş zamanlı olarak üretiminin gerçekleştirildiği tesis), ya da mikro kojenerasyon tesisi (elektrik enerjisine dayalı toplam kurulu gücü 50 kWe ve altında olan kojenerasyon tesisi),ya da yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi kurulması esas olacak.



Ancak dağıtım sisteminde yeterli kapasite bulunması halinde bir tüketim tesisi için birden fazla kojenerasyon ve/veya yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi ya da tesisleri kurulmasına izin verilebilecek. Her bir tüketim tesisi için kurulabilecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisinin veya tesislerinin toplam kurulu gücü 500 kWe'den fazla olamayacak. Bir gerçek veya tüzel kişi, uhdesindeki her bir tüketim tesisi için sadece bir mikro kojenerasyon tesisi kurabilecek.



Yönetmelik kapsamında üretim tesisi kuracak kişilerin üretim tesisleri ile tüketim tesisleri aynı dağıtım bölgesi içerisinde olmak zorunda olacak.



-TÜKETİM BİRLEŞTİRME-



Birden fazla gerçek ve/veya tüzel kişi, uhdelerindeki tesislerde tüketilen elektrik enerjisi için tüketimlerini birleştirerek bu Yönetmelik kapsamında üretim tesisi ya da tesisleri kurabilecek.



Tüketimini birleştiren gerçek ve/veya tüzel kişiler, bu Yönetmelik hükümlerinden yararlanmak amacıyla aralarından bir kişiyi vekalet akdiyle tam ve sınırsız olarak yetkilendirilecek.



Yönetmeliğin uygulanması amacıyla, tüketimini birleştiren gerçek ve/veya tüzel kişilerin tüketim tesislerinde tüketilen elektrik enerjisi aralarından yetkilendirecekleri kişinin elektrik enerjisi tüketimi ve bu Yönetmelik kapsamında kurulacak üretim tesisinde ya da tesislerinde üretilecek elektrik enerjisi aralarından yetkilendirecekleri kişinin elektrik enerjisi üretimi sayılacak. Yönetmelik hükümlerinin uygulanması amacıyla yapılacak iş ve işlemler, yetkilendirilen kişi nam ve hesabına yapılacak. Perakende satış lisansı sahibi dağıtım şirketi iş ve işlemlerinde yetkilendirilmiş kişiyi muhatap alacak. Yönetmeliğin uygulanması sürecinde tüketimini birleştiren kişiler tüketimlerini birleştirmekten ve/veya üretimden kaynaklanan her türlü anlaşmazlığı kendi aralarında çözecekler.



-BAĞLANTI VE SİSTEM KULLANIMI-



Yönetmelik kapsamına giren üretim tesisleri dağıtım sistemine bağlanacak. Dağıtım şirketi, üretim tesisinin teknik özelliklerine ve bağlantı noktası itibarıyla dağıtım sisteminin mevcut kapasitesine göre üretim tesisini yüksek gerilim (YG) veya alçak gerilim (AG) seviyesinden dağıtım sistemine bağlayabilecek.



Her bir bağlantı noktasında bir kişiye tüketim tesisinden bağımsız olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri için en fazla 500 kWe, mikro kojenerasyon tesisleri için en fazla 50 kWe tahsis yapılabilecek.



Yönetmelik kapsamında YG seviyesinden dağıtım sistemine bağlanmak isteyen rüzgar ve/veya güneş enerjisine dayalı üretim tesisi bağlantı başvuruları için, bir transformatör merkezine yönlendirilen toplam güç 2 MW ve üzerinde olması halinde ilgili dağıtım şirketi TEİAŞ'a kaynak bazında ayrı ayrı bağlantı kapasite bildiriminde bulunacak ve TEİAŞ'ın görüşleri alınacak. Dağıtım şirketi, TEİAŞ'ın bildireceği bağlanabilir kapasiteyi bağlantı görüşlerinin sonuçlandırılmasına esas alacak. TEİAŞ talepleri kendisine geliş tarihinden itibaren bir ay içinde sonuçlandıracak.



Yönetmelik kapsamında hidroelektrik üretim tesisleri haricindeki üretim tesislerinde üretim yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, bağlantı ve sistem kullanımı amacıyla, ilgili bilgi ve belgeler ve Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formu ile doğrudan ilgili dağıtım şirketine veya OSB dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiye başvuracak.



Hidroelektrik üretim tesisi kurmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, sisteme bağlantı ve su kullanım hakkı edinimi amacıyla, üretim tesisinin kurulacağı yere ait tapu kaydı veya kira sözleşmesi veya kullanım hakkını gösterir sair belge ile birlikte başvuru dilekçesi ve Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formu ile tesisin kurulacağı yerin il özel idaresine başvuracak. İl özel idareleri her takvim ayı içinde alınan bağlantı başvurularını takip eden ayın ilk beş günü içinde ilgili dağıtım şirketine ulaştıracak




Yönetmelik kapsamında üretim yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin her takvim ayı içinde alınan başvuruları ile il özel idarelerinden yönlendirilen başvurular takip eden ayın ilk 20 günü içinde toplu olarak değerlendirilecek ve sonuçlandırılacak



TEİAŞ görüşü sorulan başvurular, TEİAŞ görüşünün dağıtım şirketine ulaştığı ay içerisinde alınan başvurularla birlikte değerlendirilecek.



Hidroelektrik üretim tesisleri bakımından il özel idaresinden su kullanım hakkı izin belgesini alan; diğer kaynaklar bakımından bağlantı başvurusu uygun bulunan veya dağıtım şirketince teklif edilen alternatif bağlantı noktası önerisini kabul eden gerçek veya tüzel kişilerin, hidroelektrik üretim tesisleri bakımından su kullanım hakkı izin belgesinin verilme tarihinden, diğer kaynaklar bakımından bağlantı başvurusuna ilişkin dağıtım şirketince yapılan yazılı bildirim tarihinden itibaren 90 gün içerisinde, belgeleri dağıtım şirketine eksiksiz sunması halinde dağıtım şirketi kendileriyle 30 gün içerisinde bağlantı ve sistem kullanım anlaşmalarını imzalayacak.



-ÜRETİM KAYNAK BELGESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER



Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapmak amacıyla dağıtım şirketi ile Bağlantı ve Sistem Kullanım Anlaşmalarını imzalayan ve dağıtım sistemine YG'den bağlanan üreticilere, talep etmeleri halinde, önceki yıl içinde üreterek sisteme verdikleri elektrik enerjisi miktarını gösteren, bir yıl süreli Üretim Kaynak Belgesi, söz konusu miktarın emisyon ticareti kapsamındaki piyasalarda satışında kaynak türünün belirlenmesi ve takibi için kullanılması amacıyla, dağıtım şirketince verilir.



Başvuruda beyan edilen üretim tesisinin kurulu gücünün; 11 kWe ve altında olması halinde AG, 11 kWe'nin üzerinde olan üretim tesisleri, yapılan teknik değerlendirme sonucunda AG veya YG seviyesinden dağıtım sistemine bağlanır. Bu husustaki bağlantı şartları Kurulca belirlenecek.



Yönetmelikle, işletme koşullarının dışına çıkılması, güç kalitesi, teknik sorumluluk, uyum, bakım ve testler, sayaçlar ve ihtiyaç fazlası enerji hakkında usul ve esaslar da belirlendi.



Yönetmelikle 3 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.



3 Aralık 2010 tarihinden bu Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihe kadar, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğe göre üretim tesisi kurmak amacıyla dağıtım şirketlerine veya il özel idarelerine veya Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü merkez ya da taşra teşkilatlarına yapılmış başvurular, işlem yapılmaksızın sahiplerine iade edilecek.



Yönetmelik, bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Verilerinizi iz bırakmadan temizleyin!


Fujitsi EraseDisk ile verilerinizi iz bırakmadan temizleyin.



Fujitsu, kurumların verilerini kalıcı bir şekilde temizleyebilmesi için EraseDisk özelliğini geliştirdi. ESPRIMO PC'lerin bazı modelleri, LIFEBOOK dizüstü bilgisayarlar ve CELSIUS iş istasyonlarıyla kullanılabilen 'EraseDisk' ile kurumların eski cihazlarını bertaraf etmesine gerek kalmıyor. Verilerinin temizlendiğinin güvencesi ile cihazları bağışlayabiliyor veya satabiliyorlar. Bu sayede EraseDisk, yıllık 50 milyon tonluk elektronik atığın azalmasına ve çevrenin korunmasına da yardımcı oluyor.



21 Temmuz 2011; Dünyanın lider bilişim firmalarından Fujitsu, ESPRIMO PC'lerin belirli modelleri, LIFEBOOK dizüstü bilgisayarlar ve CELSIUS iş istasyonlarına EraseDisk isimli disk temizleme özelliğini ekledi. EraseDisk ile verilerin disk sürücülerinden kolaylıkla ve kalıcı bir şekilde silinmesi mümkün oluyor. Bu işlem gerçekleştirilirken de işletim sisteminin başlatılmasına gerek kalmıyor. Fujitsu'nun benzersiz EraseDisk özelliği kurumlara maliyet tasarrufu ve çevresel avantajların yanı sıra kolay ve güvenli veri temizleme sağlıyor.



Kurumların çoğunluğu eski sistemlerdeki verilerini güvenli bir şekilde silmiyor. Kalıcı bir şekilde silinmeyen verilere erişilmesi mümkün olduğu için yabancıların eline geçme riski bulunuyor. EraseDisk'i kurumların böyle bir riski alamayacağını göz önünde bulundurarak geliştiren Fujitsu, bu konuya yönelik endişeleri ortadan kaldırıyor. Verilerin iz bırakmayacak şekilde temizlenmesini garantileyen Fujitsu, bunu kanıtlayacak doğrulama raporları da sunuyor. Şirketlerin dolandırıcılığa karşı korunması için veri temizliği raporları bir USB cihazına kaydedilebiliyor.



Çevrenin korunmasına katkı sağlayan, güvenli veri temizliği



Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın verilerine göre dünya çapında yıllık 50 milyon tonluk elektronik atık birikiyor ve bunun çoğunluğunu bertaraf edilen PC'ler oluşturuyor. PC'lerin ve iş istasyonlarının geri kazanılmasını mümkün kılan EraseDisk, Avrupa Parlamentosu'nun Elektrikli ve Elektronik Ekipman Atıkları Direktifi'ni (WEEE) destekliyor.



Fujitsu Türkiye İstemci Teknoloji Satış Yöneticisi Gökhan Özveren EraseDisk özelliğiyle ilgili olarak şunları söyledi:



"Fujitsu, işyerlerinde kullanıma yönelik sistemleri tasarlarken ürünün ömrü boyunca verimliliği ve çevresel avantajları artırmanın yollarını göz önünde bulunduruyor. Yeni EraseDisk özelliği PC'lerin güvenli ve kolay bir şekilde geri kazanılmasını ve bunun pek çok endüstrinin uyum düzenlemelerine uygun bir şekilde yapılmasını sağlıyor."



Fujitsu'nun geliştirdiği EraseDisk öncesinde verilerin kalıcı bir şekilde silinmesi şirketler için masraflı oluyordu ve fazla zaman alıyordu. EraseDisk, üçüncü taraflara olan ihtiyacın önüne geçiyor ve kurumlar, silme işlemini hangi kullanıcı veya yöneticilerin yapabileceğini seçebiliyor. Bir kaç basamaktan oluşan doğrulama işlemlerinin ardından temizleme işlemi kolaylıkla yapılabiliyor. Bu şekilde kurumlar verilerinin silinmiş olduğunun güvencesiyle eski PC'lerini bertaraf etmek yerine bağışlayabiliyor veya satabiliyor.



EraseDisk, Kıta Avrupası, Ortadoğu, Afrika ve Hindistan'ı kapsayan CEMEA&I bölgesinde, Fujitsu'nun yeni proGREEN serisindeki ürünlerin de dâhil olduğu belirli model LIFEBOOK, ESPRIMO ve CELSIUS ürünleri için temin edilebiliyor.

Bu kadarı biraz fazla oldu!


Bu kadarı biraz fazla olmadı mı?


Çinlilerin taklit ceplerine bir yere kadar tahammül gösterdik ama onlar bakın sonunda neyi kopyaladı.



Çin dendiğinde hemen herkesin aklına, başta cep telefonları olmak üzere, sahte veya taklit elektronik cihazlar geliyor. Ama herhalde hiç kimse, bir gün bu kadar ileri gideceklerini tahmin edemezdi...


Sayfadaki resimde gördüğünüz fotoğraf, ilk bakışta etkileyici bir Apple Store; yani Apple mağazası gibi görünebilir. Şimdi sıkı durun: Bu mağaza aslında "sahte" bir Apple Store'dan başka bir şey değil!



Çin'de yaşayan ve adı açıklanmayan bir Amerikalı tarafından keşfedilen ve fotoğraflanan bu mağaza, iç tasarımı ve satılan ürünlere bakıldığında klasik Apple Store'dan hiç de farklı değil. Öyle ki, çalışanlar bile klasik Apple Store çalışanı t-shirt'leri giyiyor. İşin garip kısmı ise, bu çalışanların kendilerini gerçek bir Apple Store'da çalışıyor zannetmeleri. Yani işe alınırlarken, onlar bile buranın gerçekten Apple'a ait olduğunu sandıkları açıkça ortada.



Fotoğrafları çeken Amerikalı, kamerasını eline aldığında çalışanlardan tepki gördüğünü ve fotoğraf çekmenin yasak olduğu uyarısı ile karşılaştığını söylüyor. Ancak kendisinin Apple tarafınfan görevlendirildiğini ve Apple Store'larla ilgili araştırma yaptığını söylediğinde herkesin kendisine daha dostça davrandığının altını çiziyor. Bu da, çalışanların kendilerini gerçekten Apple çalışanı sandığının güzel bir kanıtı olarak sunuluyor.


Ama Çinliler, "çakma" mağazada ufak tefek hatalar da yapmadı değil...


Bu "çakma" mağazadaki ürünleri gerçekten Apple ürünü olup olmadığı henüz açıklığa kavuşmuş değil. Zaten Çin işi sahte ürünleri gerçeklerinden ayırmak, her geçen gün zorlaşıyor.


Peki ama bu uyanık Çinliler, mağazayı hazırlarken hiç mi hata yapmamışlar? Aslında birkaç ufak detaya dikkat eden biri, burada ters giden bir şeyler olduğunu kolayca anlayabilir. İlk olarak, mağazanın girişindeki Apple Store tabelası hiç de Apple'ın tarzı olan bir şey değil. Ayrıca çalışanların yaka kartlarında "Staff", yani çalışan yazıyor. Ama gerçek Apple Store'larda çalışanlar, yaka kartlarında isimlerini taşıyorlar.

Teknoloji hasta ediyor!


Yeni imkanlar sunan teknoloji, sağlık sorunlarına neden oluyor.



 Uyku düzensizlikleri, dengesizlik ve konsantrasyon güçlüğü gibi sıkıntıların ardında; aşırı cep telefonu ve bilgisayar kullanımı yatıyor.



İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre; yetişkinlerin üçte biri teknolojiden bunalıyor. Bu sıkıntıya; uyumadan önce oynanan bilgisayar oyunları neden oluyor. Uzmanlar; uyumadan bir saat önce her türlü elektronik aletle ilişkinin kesilmesini önererek, "Çocuklara bilgisayar ve cep telefonu kullanma konusunda sınır koyun" diyor.

Atlantis’le bir devir kapandı!


İlk uçuşunu 26 yıl önce yapan Atlantis uzay mekiği, iki haftalık seferini tamamlayarak Dünya’ya döndü. Atlantis’in emekli olmasıyla NASA’nın 30 yıllık mekik programı da sona ermiş oldu.



 Uzay Atlantis, 8 Temmuz'da başladığı seferini tamamlayarak TSİ 12.56'da Dünya'ya döndü.



Atlantis'in son seferi yapmasıyla Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 30 yıllık mekik programı sona ermiş oldu.



ABD'nin Florida eyaletinden fırlatılan Atlantis, dört astronotuyla birlikte 10 Temmuz'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlenmişti. Atlantis, son yolculuğunda UUİ'ye 4 ton gıda, giysi ve bilimsel aletlerin bulunduğu bir yıllık malzeme götürmüştü.




32 sefer yapan Atlantis, kenetli olduğu UUİ'den önceki gün ayrılmıştı.



Brezilya ile birlikte 16 ülkenin dahil olduğu, 115 milyar dolarlık UUİ'nin yapımında, 30 yılda toplam 135 mekik seferinin 37'si UUİ için yapıldı. Mekikler devreden çıkınca, Rus uzay araçları boşluğu dolduracak.



Son seferin ardından filonun üç mekiği Amerikan müzelerine kaldırılacak ve ABD, yeni uzay aracını devreye sokacağı en az 4 ya da 5 yıl süreyle Uluslararası Uzay istasyonu'na astronotlarını göndermek için Rus Soyuz füzelerine bağımlı kalacak.

Telefon dinlemenin 37 farklı yolu!


Son olarak İngiltere'de patlaka veren dinleme skandalıyla birlikte telekulakların bunu yasal olmadan nasıl yaptıkları gündeme geldi. Tam 37 yolu var...



 Türkiye'de son beş yıldır gündemden düşmeyen telekulak, ortam dinlemesi ve ses kayıtları bugünlerde İngiltere'yi sarsıyor.  Peki dinleme yapılırken hangi yöntemler kullanılıyor? Ankara Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma için düzenlenen yasadışı telefon dinleme yöntemleriyle ilgili rapor, “kulak misafirlerinin” tam 37 farklı yöntemle dinleme yaptıklarını ortaya koydu. Telefon dinlemeye ilişkin raporda, ortaya konulan izleme/dinleme yöntem ve yollarından öne çıkanlar şöyle:



GSM Scanner: Aynı addaki cihazla belli bir bölgede, havadaki GSM frekanslı sinyaller taranıp bulunabilmekte, saptanan görüşmeler görevlilerin sahte baz istasyonu adı verilen bir başka cihazla, hedef bölgedeki cep telefonlarının sinyal aldığı baz istasyonları ele geçirilerek izlenebilmektedir.



Lazerle dinleme: Hedefteki kişinin bulunduğu bina izlemeye alınabilmekte, söz konusu binadaki pencerelere lazer sinyali gönderilerek cihazın alıcısı ile camdan yansıyan sinyaller deşifre edilebilmektedir.



Bilgisayar üzerinden: Kim kiminle ne zaman iletişim kuruyor sorusunu cevaplandırmak için uygulamada, pek çok teknik ve yöntem kullanılarak kişisel bilgisayarlar üzerinde yapılan internet gezintileri, e-posta trafiği, anlık ileti trafiği tespiti yapılabilmektedir.



Cep telefonları: Cep telefonu işletmecileri; kimin, kimi, ne zaman aradığı ya da kısa mesaj gönderdiği ve kiminle ne kadar süre konuşma yapıldığına ilişkin bilgiye sahip durumda olup, bu kayıtları istenildiği zaman Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na iletmektedirler.



Küresel konum belirleme (GPS): Yer tespiti konusunda temel bir yöntem olarak görülmektedir. Düzenli olarak bilgi yollayan uydulardan oluşmuş bir ağdan radyo sinyalleri aracılığıyla bilgi alınarak yer tespiti yapılmaktadır.



İstihbarat uyduları: Özellikle askeri amaçlı olarak gökyüzünde yörüngeye yerleştirilmiş uydular aracılığıyla yeryüzündeki kişi ve tesislere ilişkin ayrıntılı görsel malzemeler ve çeşitli bilgiler edinilebilmektedir.



Casus yazılımlar: Bu yazılımlarla görüntülerin aktarımı da yapılabilmektedir. Bunların her biri için ayrı programlar bulunabileceği gibi tüm bu işlevleri yerine getiren yazılımlar da piyasada satılmaktadır. Bazı casus yazılımlar bu tür işlemler için bilgisayardaki bluetooth özelliği ile bağlantılı olarak aktarımı gerçekleştirmektedir.



Ortam dinlemesi: Cep telefonlarına yüklenen casus yazılımlar, böcek, lazer dinleme, vakumlama, mikrofonu olan bilgisayarlara yüklenen yazılımlar, casus kulaklık, sabit telefon, çiçeklik, saat gibi aletlere takılabilen aparatlar ile o ortamda yapılan konuşmalar dinlenip kaydedilebilmektedir.



Böcekli dinleme: Böcek tabir edilen dinleme cihazları yalnızca 15 gram ağırlığında olup tüm istihbarat servisleri tarafından kullanılmaktadır. 18 saat ömrü olduğundan kısa operasyonlarda tercih edilmektedir. Bir radyo vericisinden ibaret olan cihaz, 24 metre mesafedeki tüm sesleri alabilmekte ve ortamdaki konuşmaları radyo alıcısına göndermektedir. Cep telefonlarının kapalı olması durumda bile çalışan ve ortamdaki konuşmaları aktaran sistemler geliştirilmiştir. Ortamda bilgisayar bulunması durumunda da yapılan konuşmaların dinlenme ve kaydedilme imkânı vardır.



Vakumlama yöntemi: Bu yöntemde çanağa benzer bir alet söz konusudur. Çanağın dinlenmek istenen yöne çevrilmesiyle çanaktaki mikrofonda toplanan ses dalgaları kaydedilmektedir. Açık alandaki konuşmaların dinlenmesi için kullanılabilecek bir sistemdir.



Lazer tabancası: Çanağa benzer bir aletin yanında lazer tabancasının doğrultulduğu yerdeki sesin yaydığı titreşimlerin algılanması esasına dayanmaktadır. Bu yöntemde lazer ışığı içerideki konuşmaların yaydığı ses dalgalarının pencere ve camdaki titreşimlerini algılayarak dinlemeyi yapana göndermektedir. Uzak mesafeden kapalı bir alandaki konuşmayı dinlemek için uygun bir sistemdir.



Echelon: Bu sistemde dünyada internet üzerinde yapılan iletişim de dahil olmak üzere tüm uydu tabanlı iletişim denetlenmektedir. Bütün dünya üzerindeki uydu tabanlı iletişimi izleyen ve 5 devletin gizli servislerinin ortaklaşa çalışması sonucu kurulan ECHELON sistemi dünyanın çeşitli yerlerine konuşlandırılan antenler sayesinde tüm uydu tabanlı iletişimi (telefon görüşmeleri ve elektronik posta trafiği de dahil olmak üzere) gözetlemektedir.

Google'dan bedava internet siteleri!..


Google'dan işyerleri için bedava internet sitesi hizmeti.



Google son dönemlerde büyük atılımlar yapıyor ve gerek sosyal alanda gerekse arama motorunda büyük geliştirmelere gidiyor. Son çıkan haberle de Google'ın iş alanında da yeni bir atılım içinde olduğunu görüyoruz.







Dün yayına giren TexasGetOnline.com, Google'ın iş yerleri ile ilgili bedava web site yaratmanızı sağlayan sistemin ilk ayağı oldu. Yakında bütün Amerika çapında yayımlanacak siteler ile, herkesin kendi işi ile ilgili basit bir web sitesi açmasını sağlayacak sistemin özellikleri ise şu şekilde;



-Ücretsiz, kolay kurulabilir, profesyonel web site.


-Ücretsiz domain ismi değiştirme işlemi ve 1 yıl bedava hosting.


-Ücretsiz olarak civardaki işyerlerini Google Places'ta listeleme imkanı.


-Bedava araçlar, kaynaklar ve bölgesel organizasyonlar


Özellikleri ile oldukça dikkat çeken bu sistem ne yazık ki Türkiye'de mevcut değil. Umarız yakın zamanda ülkemizde de böyle bir sistemi görebiliriz.

Kontrol cihazları asla ölmeyecek


Kinect'in hardcore oyunculuğu öldüreceğini düşünenlere rahatlatan açıklama.



Eğer siz de Kinect gibi kontrol cihazı olmadan oyun oynamanın hardcore oyunculuğunu öldürdüğünü düşünenlerdenseniz, Xbox Avrupa oyun geliştiricilerle iletişim menajeri Ben Ward'ın açıklamasına kulak verin.



Kinect'in bir tür değil, ancak bir platform olduğunu söyleyen Ward, bu platformda oyunları oynamanın ilginç bir deneyim sunduğunu açıkladı. Bunun yanında kontrol cihazlarının ölmeyeceğini ve Xbox 360 gamepad'in, Xbox'ın en önemli parçası olduğunu belirtti.

Dell, Google+'ı çok sevdi


Dell, Google+'ın servisini kendi sitesinde kullanmak istiyor.



Dell'in CEO'su Michael Dell, görünüşe göre Google+'ı oldukça sevmiş. Çoklu olarak video chat imkanı sunan platformdan Google+ sayfasında bahseden Michael Dell, bu imkanı Dell.com adresinde kullanmalarının güzel olup olmayacağını şu sözlerle dile getirdi;



"Dell servislerine ve satış temsilcilerine direkt olarak Dell.com üzerinden ve Google+ yardımıyla görüntülü bağlanmak istermisiniz?" Buna karşılık 556 kişinin "+1" demesi de fikrin oldukça beğenildiğinin bir göstergesi. Bakalım gelecek günlerde Dell'in internet adresinde ne gibi değişiklikler bizleri bekliyor.

Foxconn'da Yeni Bir İntihar


Bir süredir sessiz olan Foxconn fabrikalarından ne yazık ki yine bir intihar haberi geldi. 500 bin işçinin çalıştığı Shenzen tesislerinde yaşanan olayın sebebi ne?



Foxconn fabrikalarında geçtiğimiz sene yaşanan intihar olaylarını hatırlıyorsunuzdur. Üst üste yaşanan bu olaylar, Çin'deki çalışma şartlarını gündeme getirmiş ve Foxconn ile çalışan markaları da rahatsız etmişti.



Foxconn fabrikalarından ne yazık ki bir intihar haberi daha geldi. AFP'nin haberine göre 21 yaşındaki bir Foxconn çalışanı Shenzen üretim tesislerinde bulunan evinin penceresinden atlayarak intihar etti.


1 Milyon İşçi


Tayvan'da yayın yapan Commercial Times gazetesine bir açıklama yapan Foxconn sözcüsü, intiharın çalışma şartlarıyla ya da baskıyla alakalı olmadığını, ölen gencin çalışmaya başladığından beri sadece 2 saat fazla mesai yaptığını belirtti.



Dünyanın en büyük bilgisayar bileşeni üreticisi olan Foxconn'un Çin'de yaklaşık 1 milyon işçisi var. Apple, Sony ve Nokia gibi markalara üretim yapan Foxconn'un işçi ordusunun yarısı devasa Shenzen üretim tesislerinde çalışıyor.



Geçtiğimiz sene 13 kişinin intihar ettiği Foxconn'da Mayıs ayında Chengdu fabrikasındaki patlamada da 3 işçi hayatını kaybetmişti.



Firma, yaşanan bu olaylar üzerine çeşitli önlemler almış, hatta bir fabrika gezisi düzenlemişti. Elbette, yaşanan bu son olay için Foxconn'u doğrudan suçlamak da doğru olmayabilir fakat geçmişte yaşanan olaylar akıllara hemen çalışma şartlarını getiriyor.

Google Labs Kapanıyor!


Google’ın resmi blog sayfasından yapılan duyuruya göre geliştirilme aşamasındaki ürünlerin ilk olarak denemeye açıldığı Labs sayfaları kapatılıyor.



Özellikle yazılım geliştiricilerin ve yeni internet servislerini kullanmaya meraklı kullanıcıların en gözde mekânlarından olan Google Labs artık yayında olmayacak. Google'ın resmi blog sayfasında kesin bir dille belirtildiğine göre kapatılan Gmail Labs ve Maps Labs ile aynı işlevi gören benzeri başka sayfalar da açılmayacak.



Hatırlayacağınız gibi Google+ servisi, tüm kullanıcılar için kullanıma açılmadan önce sadece davetiyesi olanlar için deneme amaçlı olarak bir süre hizmet vermişti. Google artık yeni ürün ve servislerini Labs'e açmak yerine artık aynen Google+'ta olduğu gibi sınırlı bir kitle için denemeye açma şeklinde bir strateji izleyecek.

Android İçin Türkçe Kaynak


Mobil uygulama mağazaları en çok tıklananlar arasında yerini almışken, bu alana yeni isimler de katılmıyor değil. İşte onlardan biri:


Android işletim sistemine sahip bir akıllı telefonlar için geliştirilen yazılımlar her geçen gün müthiş bir hızla artış gösteriyor. Durum böyle olunca birçok kullanıcı için mobil uygulama mağazaları, günde en az bir kez ziyaret edilen sayfalar arasına girdi.


Bu konuda Türkçe olarak faaliyete geçen sayfalardan biri de Applopedi. Sürekli olarak güncellenen sayfada yazılımların ayrıntılı açıklamalarına yer verilmiş. Çeşitli kategorilerde en iyi ve en güncel yazılımların derlendiği sitede uygulamaları, dilerseniz barkod sistemini kullanarak, dilerseniz de apk dosyasını indirerek kolayca telefonunuza yükleyebilirsiniz.


Applopedi sayfasına burada yer alan  http://www.applopedi.com/    bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

20 Temmuz 2011 Çarşamba

ABD'den internet kısıtlamalarına eleştiri geldi


22 Ağustos'ta yürürlüğe girecek filtreye vurgu yapan Müsteşar Yardımcısı Daniel Baer, “Giderek daha fazla kaygılanıyoruz” dedi



ABD Kongresi'ndeki Helsinki Komisyonu tarafından Temsilciler Meclisi çalışma binalarından Cannon'da, AGİT ülkelerindeki internet özgürlüğünün durumuyla ilgili oturum düzenlendi.



ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Demokrasi, İnsan Hakları ve İşgücünden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Daniel Baer, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de çoğunluğu hassas sosyal ve siyasal konular içeren 5 binden fazla internet sitesinin engellendiğini söyledi.



Daniel Baer, Bu yasaklamaların çoğunun internete ilişkin 2007 tarihli kanundan kaynaklandığını ve bunun, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de olduğu bazı yetkililer tarafından bile eleştirildiğini ifade etti.



Baer, ''Türk yetkililerin, muğlak kriterleri temel alarak, suç teşkil ettiğini belirlediği 138 kelimeyi içeren internet alan adlarına yeni bir yasak önerisini gündeme getirdiğini, hükümetin ayrıca, internet servis sağlayıcıları tarafından ülke çapında uygulanacak bir filtreleme sistemini 22 Ağustos'ta yürürlüğe sokmayı planladığını'' kaydetti.



Bu önerilere hem Türkiye içinden hem de uluslararası arenadan eleştiriler geldiğini dile getiren Baer, Türkiye'deki internet özgürlüğü ve daha genel anlamda medya özgürlüğüyle ilgili ciddi endişelerin bulunduğunu, Türk hükümetine bu konudaki endişelerini dile getirmeye devam edeceklerini belirtti.



İNTERNET ŞİRKETLERİ ENDİŞELİ



Müsteşar Yardımcısı Daniel Baer şunları söyledi: ''Bu kısıtlamaların çocukları internetteki zararlı içeriklerden korumak için tasarlandığını anlıyoruz. Ancak, istenmeyen içerikleri yok etmek için internetten kelimeleri yasaklamak başarı getirmez.



Büyük uluslararası internet şirketleri, Türkiye'de bu tür düzenlemeler altında faaliyet gösterme konusunda endişelerini dile getiriyor.



Eğer Türkiye, modern, refah ve barışçıl bir toplum yapısını güvenceye almak istiyorsa, insan haklarının bir parçası olan interneti kısıtlamaya devam edemez."

İnternet milleti ‘maymun’ etti


İnternette aynı pozda resim çektirme modasına bir yenisi eklendi.







Planking (ilginç yerlerde yatarak poz verme) bitti, owling (ilginç yerlerde baykuş gibi tüneyerek poz verme) de bitti, nihayet yaz mevsimine uygun, “Leisure dive (avare dalışı)” başladı.



 “Leisuredive.com” sitesine yüklenen fotoğraflarda hep aynı poz var. Havuza doğru oldukça yüksek bir atlama yapıyorsunuz, tam atlama sırasında kameraya bakıyorsunuz ve o an çekiliyor. “Yaşa ve yaşat” temasıyla akımı başlatan internet sitesi, havada birkaç saniyede nasıl en iyi şekilde poz verilebileceğine dair ip uçları da veriyor.

Windows'a bedava ilaç; İndirin!


PC güvenli modda açılmıyor mu? İşte çözüm!







PC'niz öylesine kötü durumda ki, güvenli modda bile açamıyorsunuz... İşte en pratik çözüm!



 Bilgisayarınıza bulaşmış olan bazı zararlı yazılımları temizlemenin en pratik yollarından biri sistemi güvenli modda açarak, gerekli temizliği sistem bu haldeyken gerçekleştirmek. Fakat zararlı yazılımları üretenlerden güvenli modun ne kadar etkili bir yöntem olduğunu biliyor ve her geçen gün daha fazlası verdikleri hasarın yanı sıra, sistemlerin güvenli modda açılmasını da engellemek için ek çaba gösteriyorlar.



Eğer sizin sisteminiz de güvenli modda açılmıyorsa üzülmeyin; çözümü var. Windows Safe Mode Fixer adlı ufak ve ücretsiz bir yazılım, üstelik kurulum gerektirmeden bu derde deva olabiliyor. Windows 7, Windows Vista ve Windows XP için geliştirilmiş olan bu yazılımı çalıştırıp "Fix" düğmesine tıklamak güvenli moda geçebilmek için yeterli. Fakat geliştirici bunu yaparken sistemdeki tüm anti virüs yazılımlarını devre dışı bırakmanızı tavsiye ediyor. Virüslerle boğuşurken bu yapmayı tercih edeceğiniz bir şey olmayabilir. Eğer öyleyse bu aracı ancak formattan önceki son çare olarak kullanmanızı tavsiye ediyoruz.



indirebilirsiniz

Mobil dünya da Windows mu diyecek?

Microsoft'un yıllık iş ortakları toplantısında yaptığı açıklamalarda satır aralarını okuyanlar çok yakında tüm platformları kapsayan tek bir Windows'un ortaya çıkacağını kolayca tahmin edebilirler. Microsoft tüm kullanıcıları tek bir ortak ekosistemde birleştirmeye niyetli gibi görünüyor. Yeni işletim sistemin hem çok ucuz hem de tüm platformları destekleyen ve bu sayede de tek bir uygulama geliştirip tüm platformlarda çalıştırma imkanına sahip olacağının altını çizen Microsoft yetkilileri artık PC'ler, telefonlar, tabletler ve diğer cihazlar için farklı farklı ekosistemler olmayacağını belirtiyorlar. Yapılan açıklamalar tüm bu platformların tek bir Windows sürümü altında birleşeceği ve buradan da firmalara muhteşem bir fırsat çıkacağını vurguluyor.

Endüstri analistleri Microsoft'un bu kervana Xbox'ı da katacağı konusunda söz birliği ediyorlar. Firmanın amacının uygulama geliştiricilerinden tam destek almak olduğu açık. Bu sayede geliştirilen tek bir uygulama hem PC ve notebook'larda, hem telefon ve tabletlerde hem de konsol dünyasında ve akla gelen diğer Windows destekli aygıtlarda rahatça çalışabilme imkanına sahip olacak. Uygulama üreticisine hem zaman hem de maliyetten tasarruf sağlayan bu sistem aynı zamanda uygulamaların fiyatının da düşmesine yol açacak.

Google+'tan atılan Anonymous'un planı...

Yaptığı eylemlerle hem dünya çapında hem de ülkemizde ses getiren internet aktivistleri Anonymous'un Google+ üzerinde açtığı "Your Anon News" hesabı Google+ tarafından kapatılmıştı. Google bu kapatılmaya neden olarak ekibin "toplum standartlarına" uymamasını göstermişti. Anonymous'tan gelen bilgilere göre olaydan kısa bir süre sonra Google grubun Gmail hesabını da durdurdu.

Çeşitli nedenlerden dolayı Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal ağlardan atılan veya atılma tehlikesi yaşayan kişilere artık rahat olmalarını söyleyen Anonymous çok önemli bir açıklama yaptı: Anonymous bundan böyle kendi sosyal medya ağını kuracak. Adı da Anon+ olacak.

Sitede şu an sadece Anonymous logosu, bir manifesto ve forum linkleri yer alıyor. Foruma üye olup sistemi geliştirmek isteyen gönüllülerin arasına katılabiliyorsunuz. Anon+ şu anda 0.1 alpha sürümünde...

Bedava aracın ücretli sürümü de gelecek!

Ünlü torrent programı uTorrent'in ücretli bir sürümü çıkarılmaya hazırlanılıyor. Şu anda paralı sürümün son aşamalarında bulunulan uTorrent'in bu sürümünde video formatlarını dönüştürme ve harici aygıtlara dosya aktarımı yapma gibi yeni özellikler bulunacak.

Yılın sonlarına doğru, özellikle sonbahar aylarında çıkışını yapması beklenen sürümün kullanıma sunulmadan önce davet sistemli bir beta sürümü çıkaracağı biliniyor.

Şu andaki uTorrent kullanıcılarına ücretlendirme yapılmayacağı belirtilirken, uTorrent Plus adıyla çıkacak yeni sürümde şu andaki sürümlerden bir kesinti olmayacağı ancak yeni özellikler bulunacağı vurgulandı.

Apple, Macbook’u rafa kaldırıldı


Beyaz Macbooklar’a elveda diyebilirsiniz.


Macbook deyince, hemen akla ilk gelen o standart beyaz laptopla vedalaşabilirsiniz. Bugünden itibaren beyaz Macbook’un satışı App Store’da durduruldu. Apple’ın tüketici odaklı laptopu bundan böyle sadece MacBook Air olacak.


App Store’da ki mevcut duruma göre satın alınabilecek en ucuz MackBook Air, 999$’lık fiyattan satılıyor. 13.3 inç ekranlı Mac Book Air’ın fiyatı ise 1299$’dan başlıyor.

1GHz'lik Nokia C3-01.5 geliyor


Nokia'nın yeni modelleri ortaya çıktı.



Nokia'dan C3'ün yeni bir modeli geliyor. 1GHz işlemci ve 512MB RAM ile gelecek telefonun  özellikleri gün ışığına çıkmış durumda.Geçtiğimiz ay ilk kez duyurulan S40 ile birlikte gelecek olan telefonun ayrıca bir QWERTY klavyeye de sahip olacağı gelen bilgiler arasında.







Ayrıca sızdırılan bilgilere göre Nokia bir kaç modelin daha üstünde çalışıyor. Bu modeller; "C2-01.5, C3-01.5, X2-01/X2-03, X3-02.5 ve X2-01.1" .Görüldüğü üzere Nokia yeni telefon modelleri yerine eski modelleri geliştirmeyi tercih ediyor.

Apple Coştu Gidiyor!



Apple, üçüncü çeyrek finansal raporunu yayınladı ve ortalık karıştı. Steve Jobs liderliğindeki şirketin büyüme oranı tam %183 olarak gerçekeşti!



Apple, teknoloji dünyasına damgasını vurmaya devam ediyor. Dün açıklanan yılın üçüncü çeyreği mali durum analiz raporunda, büyüme oranını görenlerin dudakları uçukluyor. Toplamda satışlarını %183 arttıran şirket, adeta taş üretse satılıyor.



Şu ana kadar 9.25 milyon adet iPad'in satıldığını gösteren raporda bu cihazın satılma oranının bir önceki döneme göre %142 arttığı belirtiliyor. Aynı zamanda iPhone'un da 21 milyon sınırına dayandığı açıklanan bilgiler arasında.



"Ürettiğimiz her iPad satıldı. Stok diye bir kavramımız neredeyse yok" diyen Apple'nin önde gelen isimlerinden Tim Cook şöyle devam etti, "iPad 2 satışlarımız da görülmemiş bir hızla devam ediyor."



Mac satışlarının istisna olarak düştüğünün görüldüğü raporda, bunun sebebi olarak ise birkaç gün içerisinde açıklanması beklenen yeni MacBook Air modeli işaret ediliyor.



Öyle görülüyor ki şirket yıl başında açıkladığı, 2011 yılı içerisinde 25 milyar dolarlık hedefine ulaşmakta pek de zorluk çekmeyecek.

Ovi'de 'Angle Meter Touch'


Angle Meter uygulaması ile Nokia telefonunuzu açıölçer olarak kullanın.



Akıllı telefonların neredeyse hepsinde bulunan hareket algılayıcı, bazı akılcı uygulamaların oluşturulmasına sebep oldu. Bugün sizlere tanıtacağımız Angle Meter Touch uygulaması da, mevzubahis uygulamalar arasında gösterilebilir.



Bu uygulamanın kullanım şekli oldukça basit. Ovi Mağaza'dan ücretsiz olarak indirebileceğiniz Angle Meter Touch uygulaması, ekstra bir kullanım ayrıntısı olmaksızın standart bir açıölçer gibi kullanılabilmekte. Açı ölçme işlemi konusunda ne kadar işinizi görür bilemeyiz fakat ilginç teknolojik uygulamalardan hoşlananların ilgisini çekecek bu uygulamayı sizlerle paylaşmak istedik. Bu uygulamayı Ovi'de 'Angle Meter Touch' aramasını yaparak Symbian^3'lü Nokia'nıza indirebilir, ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Sony'den sanal gerçeklik atılımı


Sony sanal gerçeklik gözlüklerine yeniden dönüyor.



90'ları hatırlarsanız oyunların yeni yönünün sanal gerçeklik üzerine kurulu olacağı söylenmişti. Bu da gözlükler sayesinde oluşturulacaktı. Gözlükler görüntüyü direk olarak kullanıcıya 3D olarak aktararak o dünyanın içinde olmalarını sağlıyordu. Uzun zamandır askıda kalan bu teknoloji ile ilgili bazı denemeler yapıldıysa da yeterince başarı olamadı. Şimdi ise Sony'nin yeniden sanal gerçekcilikle ilgili çalışmalarda bulunduğu ortaya çıktı.





Daha önce sadece prototip olarak gösterilen Sony'nin yeni cihazında iki adet OLED ekran bulunuyor. Sony Worldwide Studios'un baş direktörü Mick Hocking yaptığı açıklamada " Sanal gerçeklikle ilgili birkaç oyun üzerinde çalışıyoruz. İnsanlara sanal gerçekcilik deneyimini tam olarak aktarmak istiyoruz" dedi.





Açıklamalara göre konsolların bir sonraki dönemi sanal gerçekcilik olabilir. Yani yakında konsol ve bilgisayarlarımızın başından kalkıp oyunun içerisine gireceğiz gibi görünüyor.

Çakı gibi USB bellek

Şık tasarımlı USB'lere bir yenisi eklendi.

USB bellekler o kadar çok şekile girdi ki, onları tanımamız artık çok zor. İlginç modeller hem kullanıcıların dikkatini çekiyor hem de estetik olarak hoş bir görüntü sunuyor.



Son olarak bu değişik tasarımlardan biri de Victorinox'dan geldi. İsviçre çakısı şeklinde olan tasarımıyla dikkat çeken bu bellek 4 GB ve 128GB olmak üzere 2 değişik versiyonda piyasaya sunulmuş durumda. 4GB belleğe 40$'a, 128GB olan belleğe ise 350$'a sahip olmanız mümkün.

Corsair'den 8GB DDR3 bellekler


Corsair sınırlı sayıda çıkacak yeni belleklerini duyurdu.



Corsair'in bugün yaptığı açıklamada, sınırlı sayıda çıkacak yeni bir RAM'ini duyurdu. 2133MHz hıza sahip olacak bu belleklerin 1.5V ile çalışacağı da gelen bilgiler arasında.







1.5V olması bu belleklerin overclock edilmesi için oldukça güzel bir düzeyde. Corsair'in bellek ürünleri sorumlusu Giovanni Sena yaptığı açıklamada, "Bu bellekler PC'nizin performansını limitlere çıkaracak." dedi.

İnternetin insan belleğindeki etkisi

Google’dan arama yapmak bilgimizi genişleteceğine daraltıyor mu?

Şüphesiz her geçen gün İnternet’e daha çok bağımlı hale geliyoruz. İnterneti yalnızca Faceook’a girip ileti yazmak ya da arkalarımızla muhabbet etmek için değil aynı zamanda bir ansiklopedi kaynağı olarak da kullanıyoruz. Sonuçta acı ama gerçek; küçücük bir bilgisayar kutusu, evde duran raf raf ansiklopediler, sözlükler ve tüm diğer kitaplardan daha çok bilgi içeriyor.





İhtiyacımız olan tüm bilgilerin, bu kadar kolay ulaşılabilir bir biçimde elimizin altında olması aslında ilk bakışta göze hoş geliyor ancak uzun vade de düşündüğümüz zaman, tüm bunlar insan belleğine zararlı değil mi?



Columbia Üniversitesinden başyazar Betsy Sparrow’un yaptığı bir araştırma bu soruya yanıt veriyor.  Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre insan beyni, İnternet’i bir harici disk gibi görüyor. Yani insanlar, ellerinin altında mevcut bir bilgi kaynağı var gibi davrandıklarından, İnternette ki bilgilerin büyük kısmını önemsemeden okuyorlar. Bu da insanların, bilgileri hatırlayamamasına yol açıyor ve tekrar ulaşma ihtiyacı hissettiklerinde hemen Google’ı kullanmasına neden oluyor. Kısacası İnternet’ bir bilgi kaynağı olarak kullanmak beyni tembelleştiriyor.



İnternet’i bir bilgi kaynağı olarak kullanmak her ne kadar hayatı kolaylaştırsa da, olayın böyle bir başka yüzü de var. Araştırmayı yapan Sparrow konuyla ilgili, “Google, bizi aptal yapmıyor ancak hatırlama şeklimizi değiştiriyor” diyor.