Pages

Subscribe:

20 Temmuz 2011 Çarşamba

İnternetin insan belleğindeki etkisi

Google’dan arama yapmak bilgimizi genişleteceğine daraltıyor mu?

Şüphesiz her geçen gün İnternet’e daha çok bağımlı hale geliyoruz. İnterneti yalnızca Faceook’a girip ileti yazmak ya da arkalarımızla muhabbet etmek için değil aynı zamanda bir ansiklopedi kaynağı olarak da kullanıyoruz. Sonuçta acı ama gerçek; küçücük bir bilgisayar kutusu, evde duran raf raf ansiklopediler, sözlükler ve tüm diğer kitaplardan daha çok bilgi içeriyor.





İhtiyacımız olan tüm bilgilerin, bu kadar kolay ulaşılabilir bir biçimde elimizin altında olması aslında ilk bakışta göze hoş geliyor ancak uzun vade de düşündüğümüz zaman, tüm bunlar insan belleğine zararlı değil mi?



Columbia Üniversitesinden başyazar Betsy Sparrow’un yaptığı bir araştırma bu soruya yanıt veriyor.  Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre insan beyni, İnternet’i bir harici disk gibi görüyor. Yani insanlar, ellerinin altında mevcut bir bilgi kaynağı var gibi davrandıklarından, İnternette ki bilgilerin büyük kısmını önemsemeden okuyorlar. Bu da insanların, bilgileri hatırlayamamasına yol açıyor ve tekrar ulaşma ihtiyacı hissettiklerinde hemen Google’ı kullanmasına neden oluyor. Kısacası İnternet’ bir bilgi kaynağı olarak kullanmak beyni tembelleştiriyor.



İnternet’i bir bilgi kaynağı olarak kullanmak her ne kadar hayatı kolaylaştırsa da, olayın böyle bir başka yüzü de var. Araştırmayı yapan Sparrow konuyla ilgili, “Google, bizi aptal yapmıyor ancak hatırlama şeklimizi değiştiriyor” diyor.

0 yorum:

Yorum Gönder