Pages

Subscribe:

5 Ağustos 2011 Cuma

NComputing L300






Bilgisayar olmayan bilgisayar!

Küçük ve orta büyüklükte işletmelerin özellikle giderlerini azaltmaları, büyümeleri için oldukça önemlidir. Bu tür işletmelerde ilk ve en büyük yük ise güç giderleridir. Elektrik faturaları ne kadar düşük olursa, yapılan harcamalar da bir o kadar az olur ve işletmenin kara geçmesi kolaylaşır. Tanıtacağımız ürün Ncomputing L300 de bu tür işletmeler için bulunmaz bir fırsat.

L300 basit olarak bir bilgisayarı, 30 farklı kullanıcının aynı anda kullanmasını sağlayabilen bir ağ paylaşım cihazı. Neler yapabildiklerine geçmeden önce, L300’ün teknik özelliklerine kısaca bir bakalım. L300, 11.5x3x11.5 cm boyutlarında, 154 gr ağırlığında ve parlak siyah bir görünüme sahip.  Ön tarafı diyebileceğimiz kısımda güç, ağ ve aktivite ışıkları bulunuyor.  Arka yanlarında ise gözümüze 2 adet USB 2.0, 2 adet USB 1.1 giriş yer alıyor. Bu girişlerin ortasında ise 3,5 mm’lik kulaklık ve mikrofon girişleri bulunuyor. Cihazın diğer kenarında ise Ethernet girişiyle birlikte D-Sub monitör girişi, adaptör girişi ve açma kapama düğmesi bulunuyor. L300’ü VESA standartlarına göre hazırlanmış monte aparatıyla monitörünüzün arkasına yerleştirmeniz de mümkün.

Peki L300 nasıl kullanılıyor? Diyelim ki ofisinizde bir adet sunucunuz var ve bunlar dışında 5
farklı bilgisayara ihtiyaç duyuyorsunuz. Bunun için gidip 5 adet bilgisayaralmanıza, L300’le gerek kalmıyor. Sadece monitör, klavye ve fare almanız yeterli. Sunucunuzda halihazırda çalışan 32 veya 64-bit’lik Windows Server 2003/2008 ya da Ubuntu Linux varsa, L300’le birlikte sunulan vSpace yazılımını kuruyorsunuz. Bundan sonra monitör-klavye-farenizi taktığınız L300’ü sunucuya bağlamanız yetiyor. vSpace üzerinden yarattığınız kullanıcılarla birlikte ne kadar L300’ünüz varsa, o kadarbilgisayara sahip olmuş oluyorsunuz. Yani 5 farklı bilgisayar yerine daha ucuz olan 5 adet L300 alarak masrafınızı düşürüyorsunuz.

L300’ün diğer avantajı ise yazılım güncelleme, bakım gibi ihtiyaçları minimumaindirmesi. Çünkü yapacağınız güncellemeleri sadece sunucuda yapmanız yetiyor. Diyelim ki yeni bir yazılım kurmanız gerekiyor. Sistem sunucu üzerinden işlediği için, yazılımınızı sunucunuza kurmanız yetiyor. Böylelikle yazılıma geri kalan diğer L300’ler üzerinden de erişim sağlanmış oluyor. Bununla birlikte L300, 1920x1080 Full HD multimedya da gösterebilme yeteneğine sahip. Ayrıca 24-bit görüntüleri de gösterebiliyor. Belirtilene göre Full HD videolar 5 mbps bant genişliği kullanarak çalıştırılıyor. YouTube videoları ise oldukça rahat gösterilebiliyor. Bunun dışında webkamerası ve 3D oyunlar oynatamamasına rağmen, 2 boyutlu, flash ve java oyunları çalıştırabiliyor.

Cihazın USB 2.0 portlarına takılan flash disk’ler, eğer veriler USB’den vSpace sunucuna aktarılıyorsa ancak 10 mbps kadar hız alınabiliyor.

Kutudan çıkan sunucu tarafındaki vSpace uygulamasının kurulumu oldukça basit. Bununla birlikte ağınıza yeni bir L300 eklemek oldukça basit. Sadece Ethernet kablosunu takmak yeterli oluyor. Cihaz ağınızdaki vSpace sunucusunu otomatikolarak tanıyor. Yaptığımız testlerde L300’ün yaklaşık 37 saniyede boot olabildiğini ölçtük. Ayrıca kullanıcı isterse seçtiği vSpace sunucuna otomatik olarak bağlanıyorya da ekrandaki seçenekleri kullanarak istediği bir vSpace’e bağlanabilme imkanınasahip oluyor.

Sunucu tarafındaki yazılım ise oldukça basit. Client halindeki cihazları görebiliyor ve her cihazın özelliklerini tek tek belirleyebiliyoruz.

Küçük işletmeler için vSpace’i Windows XP yüklü basit bir makineye kurmak da mümkün. Bu arada L300’ün Esenler Belediyesi Dijital Kütüphanesi’nde kullanıldığını da belirtelim.

vMware, Citrix ve HyperV desteği ile bir ana makinanın donanımının yeterli olması halinde varolan birden fazla işletim sistemine vSpace yazılımının kurulması dahilinde bir ana makinayı 30-60-90-120 şeklinde yüzlerce kullanıcı ile paylaşma imkanınız da oluyor.

İşletmelerin masraflarını düşürmek için birebir olan L300, üstün yetenekleriyle de diğer modellerin önüne geçiyor. Özellikle multimedya alanındaki yenilikleri, kurumsal olmayan bir çok müşteriyi de sevindireceğe benziyor. Ortalama 250-300 watt güç kullanan bir bilgisayarın

 yerine kullanacağı 5 watt’la da elektrik faturalarını büyük ölçüde azaltacağını söyleyebiliriz.

Monitörünüzün arkasına da monte ederek yerden kazanacabileceğinizi de düşünürsek oldukça uygun bir cihaz L300. Fiyat açısından da uygun olan L300’de toplu alımlarda çeşitli fiyat indirimleri de yapılabiliyor.

Ayrıca ürünün Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı tarafından çeşitli projelerde kullanıldığını da belirtelim.

Artılar:

-Şık tasarım

-Maliyetleri düşürüyor

-Üstün multimedya özelliği ilgi çekici

Eksiler:

-Power-user'lara hitap etmiyor

Puan: 8/10

Fiyat: 215 $ + KDV

Bilgi için: http://www.dojop.com

0 yorum:

Yorum Gönder