Pages

Subscribe:

21 Temmuz 2011 Perşembe

Bu kadarı biraz fazla oldu!


Bu kadarı biraz fazla olmadı mı?


Çinlilerin taklit ceplerine bir yere kadar tahammül gösterdik ama onlar bakın sonunda neyi kopyaladı.



Çin dendiğinde hemen herkesin aklına, başta cep telefonları olmak üzere, sahte veya taklit elektronik cihazlar geliyor. Ama herhalde hiç kimse, bir gün bu kadar ileri gideceklerini tahmin edemezdi...


Sayfadaki resimde gördüğünüz fotoğraf, ilk bakışta etkileyici bir Apple Store; yani Apple mağazası gibi görünebilir. Şimdi sıkı durun: Bu mağaza aslında "sahte" bir Apple Store'dan başka bir şey değil!



Çin'de yaşayan ve adı açıklanmayan bir Amerikalı tarafından keşfedilen ve fotoğraflanan bu mağaza, iç tasarımı ve satılan ürünlere bakıldığında klasik Apple Store'dan hiç de farklı değil. Öyle ki, çalışanlar bile klasik Apple Store çalışanı t-shirt'leri giyiyor. İşin garip kısmı ise, bu çalışanların kendilerini gerçek bir Apple Store'da çalışıyor zannetmeleri. Yani işe alınırlarken, onlar bile buranın gerçekten Apple'a ait olduğunu sandıkları açıkça ortada.



Fotoğrafları çeken Amerikalı, kamerasını eline aldığında çalışanlardan tepki gördüğünü ve fotoğraf çekmenin yasak olduğu uyarısı ile karşılaştığını söylüyor. Ancak kendisinin Apple tarafınfan görevlendirildiğini ve Apple Store'larla ilgili araştırma yaptığını söylediğinde herkesin kendisine daha dostça davrandığının altını çiziyor. Bu da, çalışanların kendilerini gerçekten Apple çalışanı sandığının güzel bir kanıtı olarak sunuluyor.


Ama Çinliler, "çakma" mağazada ufak tefek hatalar da yapmadı değil...


Bu "çakma" mağazadaki ürünleri gerçekten Apple ürünü olup olmadığı henüz açıklığa kavuşmuş değil. Zaten Çin işi sahte ürünleri gerçeklerinden ayırmak, her geçen gün zorlaşıyor.


Peki ama bu uyanık Çinliler, mağazayı hazırlarken hiç mi hata yapmamışlar? Aslında birkaç ufak detaya dikkat eden biri, burada ters giden bir şeyler olduğunu kolayca anlayabilir. İlk olarak, mağazanın girişindeki Apple Store tabelası hiç de Apple'ın tarzı olan bir şey değil. Ayrıca çalışanların yaka kartlarında "Staff", yani çalışan yazıyor. Ama gerçek Apple Store'larda çalışanlar, yaka kartlarında isimlerini taşıyorlar.

0 yorum:

Yorum Gönder