Pages

Subscribe:

7 Ağustos 2011 Pazar

İnternette “özel hayat” kalmıyor!


Gittiğimiz bir yerin, yediğimiz güzel bir yemeğin fotoğrafını aile, arkadaş ve tüm tanıdıklarımızla paylaşmanın en kısa yolu sosyal paylaşım sitelerindeki profilimizde yayınlamak.

Ancak kendi hakkımızda paylaştığımız bilgiler arttıkça mahremiyetimiz de bir o kadar tehlikeye giriyor.

Giderek yaygınlaşan soysal paylaşım ağlarında şimdi de “yüz tanıma” teknolojisinin kullanılacak olması “gizlilik” endişelerini bir kez daha yüksek sesle tartışılır hale getirdi. Facebook’un bu teknolojiyi kullanacağını duyurması bazı gizlilik hakkı savunucusu grupları kızdırdı. EPIC (Elektronik Gizlilik Bilgi Merkezi) adlı grup da bunlardan biri. Grup, Facebook’un kullanıcılarının rızasını almadan bu teknolojiyi kullanma kararı almasının etik olmadığını ve Facebook’un kendi “mahremiyet” kurallarına bile aykırı olduğunu söylüyor.

Bu teknolojinin yaygın kullanılır hale gelmesiyle sosyal ağlarda kendi ismini kullanmayan, takma isimler kullanan ya da profilini aramaya kapatanların bile kimliğinin ortaya çıkması mümkün olacak. Yani bu kişilerin gizlilik hakları, uzak bir tanıdıklarının koyduğu fotoğraftaki yüzlerinin bir yazılım tarafından tanınmasıyla ihlal edilmiş olacak.

Çöpçatan Sitelerinde Sahte Kimlikler Kullanılıyor

Facebook, şikayetlerin önüne geçmek için bu özelliğin kişisel ayarlardan kapatılabileceğini söylüyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nin yüz tanıma teknolojisiyle yaptığı taramada Facebook kullanıcılarının yüzde 90’ının asıl ismini kullandığı ortaya çıktı. İnternetteki çöpçatan sitelerine de giren bu kullanıcıların büyük bölümünün ise söz konusu sitelerde gerçek kimliklerini kullanmadıkları belirtildi.

Kısacası, sanal alemde kalmak ama kimliğini herhangi bir sebeple saklamak isteyenlerin hiç memnun olmayacağı bir dönem başlıyor. Gizlenmek istemeyenler de tehlikenin dışında değil. Yeni teknoloji sayesinde artık sadece isimle arama dönemi sona eriyor. Yani insanların profil resimlerini kullanarak onlar hakkında internetteki her bilgiye ulaşmak mümkün hale geliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder