Pages

Subscribe:

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Hackerların 10 dakikada kırdığı şifreler!


Kullandığımız hizmetler için farklı ve güçlü şifreler kullanmak büyük önem taşırken, hackerler sadece harfler ya da rakamlardan oluşan kısa şifreleri 10 dakikada bile kırabiliyor.

İnternetin sunduğu hizmetler her geçen gün çeşitlenirken bu alandaki tehlikler de artıyor. Kullanılan şifrelerin önemi, e-posta hesaplarının internete taşınmasıyla ve sosyal ağlar gibi kişisel bilgilerin paylaşıldığı sitelerin ünlenmesiyle eskisinden çok daha önemli bir hal aldı. Birçok kullanıcı unutmamak ve akılda kalmak adına en kolay şifreyi seçerek aynı şifreyi hem e-posta adresinde, hem sosyal ağ hesabında hem de kredi kartı bilgilerinde kullanıyor.

Yapılan araştırmalara göre altı kişiden biri internet hesaplarında en fazla ‘şifre’ ya da ‘parola’yı şifre olarak kullanıyor. Şifre kırıcıların en fazla tahmin ettiği ve çözdüğü diğer şifre ise 123456. Kullandığımız hizmetler için farklı ve güçlü şifreler kullanmak büyük önem taşıyor. Ancak yine de kırılması çok basit şifrelerin kullanımı oldukça yaygın. Bu da bir hackerın şifreyi çok kısa bir süre içinde kırabilmesi demek. Yapılan araştırmalara göre hackerler sadece harfler ya da rakamlardan oluşan kısa şifreleri 10 dakikada bile kırabiliyor. Buna karşın uzun karakterli, içinde büyük küçük karakter harf ve rakam barındıran şifreler ise yıllarca kırılamıyor.

E-Güven Genel Müdürü Can Orhun’a göre, vatandaşlar şifre kullanırken işin kolayına kaçıyor ve şifresini unutmak istemiyor. Bu nedenle ağırlıklı olarak doğum tarihlerini, çocuklarının, eşlerinin isimlerini kullanıyor. Güçlü bir şifre için mutlaka küçük büyük harf karetketrlerinin olması araya rakamların serpiştirilmesi gerekiyor. Şifre güvenliğinde 3 faktörün çok önemli olduğunu kaydeden Orhun, “Bunları şöyle sıralıyoruz: Bildiğim: doğum tarihi, isimler vb. Sahip Olduğum: Bilgisayar, elektorik imza, cep telefonu. Olduğum: parmak izi. Bu 3 olgudan 2’sinin bir şifre ve parola oluşturulurken kullanılması bilgilerin güvende olmasını sağlar. Mesela doğum tarihinin yanında elektonik imza da kullanılırsa şifreler kolay kolay kırılmaz” dedi.

Doğru bilgilerinizi vermeyin

Kullanıcılar aslıda bu şifrelerin kırılması ile ilgili risklerin farkında olmadığını anlatan Orhun, “İnternette hesap açarken, ilerisi için gerçek bilgilerin verilmesini gerektirmeyen durumlar varsa, hesap oluştururken anne kızlık soyadı, doğum tarihi gibi bilgiler yanlış verilmeli ya da hiç verilmemeli” diye konuştu.

Hackerların 10 dakikada kırdığı şifreler

Uzunluk: 6 karakter

Küçük harf: 10 dakika

Küçük harf ve büyük harf: 10 saat

Küçük ve büyük harf, rakamlar, semboller: 18 gün

Hackerların 44 yılda kıramadığı şifreler

Uzunluk: 9 karakter

Küçük harf: 4 ay

Küçük harf ve büyük harf: 178 yıl

Küçük ve büyük harf, rakamlar, semboller: 44 yıl

0 yorum:

Yorum Gönder