Türkiye'nin havacılık ve uzay bilimleri alanındaki ilk ihtisas üniversitesi olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi, uçak dışındaki hava araçlarını da üretmeyi ve bu araçları kullanabilen insanlar yetiştirmeyi hedefliyor.
Yerli uçak üretimine başlamaya hazırlanan Türk Hava Kurumu Üniversitesi, yakında ilk yerli “insansız hava gemisi”ni faaliyete geçirecek. Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, üniversitelerinin bu yıl eğitim-öğretime başlayacağını belirterek, 2011-2012 Eğitim Öğretim yılında Hava Ulaştırma Fakültesi Pilotaj bölümüne ve İşletme Fakültesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümüne 48 burssuz, 12 burslu olmak üzere 60'şar öğrenci alınacağını bildirdi.
Üniversitelerinin ABD'deki Vaughn College ile işbirliği yaparak çift diploma vereceğini ifade eden Ban, öğrencilerin iki yıl Türkiye'de iki yıl da ABD'de eğitim alacaklarını kaydetti. Vaughn College'ın havacılık ve uzay alanında dünyadaki en iyi üniversitelerden biri olduğunu söyleyen Ban, Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin de dünyadaki 37 havacılık ve uzay üniversitesi arasında en iyi fiziki şartlara sahip olduğunu belirtti. Üniversitelerinih Matematik-Fen puan türüne göre öğrenci alacağını söyleyen Ban, tercih etmek isteyen öğrencilerin “uçuş korkusu” olmaması ve sağlık raporu alması koşulu bulunduğunu da ifade etti.
“KALDIĞIMIZ YERDEN..."
Üniversitenin hedeflerini anlatan Ban, üniversitenin sloganının “Kaldığımız yerden...” olarak belirlendiğini söyledi. Türkiye'nin uçak üretiminin araba üretiminden önce başladığını 1927'den 1950'li yıllara kadar toplam 351 adet uçak ürettiğini ve bu uçakların bir kısmını da Hollanda ve Danimarka'ya ihraç ettiğini anlatan Ban, 1950'li yıllarda üretimin durduğunu ifade etti. “Ben Türkiye'nin uçak ürettiğini, havacılıkla ilgilenmeye başladığım zaman öğrendim” diyen Ban, uçak üretimini üniversite olarak yeniden başlatacaklarını kaydetti.
Ban, şunları söyledi:
“Türkiye geçmişte uçak üretirken kendi çizimiyle, kendi tasarımıyla yola çıkmış. Motoru da dizaynı da kaportası da kendisine ait. Geçmişte nasıl kendi motorumuzu kendi tasarımımızı kullandıysak aynısını tekrar yapmaya başlayacağız. 'Kaldığımız yerden...' sloganını kullanırken aslında bunu kastediyoruz. Türkiye yeniden kendi uçağını üretmeye başlayacak.
Sayın Başbakan, 'çılgın projeleri' açıkladığında 'Ankara'yı havacılık ve savunma merkezi yapacağız' dedi. İşte uçak üretimi de bu basamaklardan bir tanesi. Türk Hava Kurumu Üniversitesi de uçak üretimi projesinde yer alacak. Elemanlar yetiştireceğiz, ar-ge projeleri yapacağız. Uçakların dizaynlarını biz yapacağız. Motorların üretimi aşamasında Ostim'deki firmalarla yaptığımız işbirlikleri var. Bu işbirlikleri sayesinde biz sanayide yer alacağız. Çünkü bir uçağı bir firma tek başına üretemez. Uçağın parçaları vardır, o uçağın parçaları çeşitli yerlerden getirilir ve üretilir. Bunu montaj sanayi olarak düşünmeyin. Ostim'de havacılık ve savunma alanında 81 tane firma var. 80 firma ayrı ayrı parçalar üretir, o parçalar birleştirilir ve uçak üretilir. Biz de bunu gerçekleştireceğiz. Bunlar muhtemelen eğitim uçağı olacak.”
“TÜRKONOT YETİŞTİRECEĞİZ”
Uçak üretiminden öte “uzay araçları” üretimini hedeflediklerini, üniversitenin eğiliminin bu yönde olacağını dile getiren Ünsal Ban, sözlerini şöyle sürdürdü:
“(Türkiye çağı yakalayacak ve geçecek) diyoruz. Türkiye çağı nasıl yakalar? Üç sektör var çağı yakalayabilmek için; iletişim, ilaç sanayi, havacılık ve uzay. İletişim ile havacılık ve uzay sektörleri birbiriyle ilişkilidir. Gelişmiş ülkeler bu sektörlerde var zaten. Gelişmekte olan ülkeler de bunların altındaki sektörlerde yer alıyor.
Üç sektöre eğer siz girerseniz gelişmiş ülke oluyorsunuz. Türkiye ilaç sanayide var mı? Yok. Havacılık ve uzay sanayide olmak için uğraşıyoruz ama hala tam bir adım atabilmiş değiliz. Üretseniz bile dışarıya satamıyorsunuz.
Türkiye bugün uçak üretimine başlıyor desek bile önünde 20 yıllık bir süreç var. 20 yıllık süreçte siz uçağınızı ürettiniz, mesela 2023 yılında ürettiniz peki 2023 yılında havada uçak olacak mı? O tarihlerde uzay araçları gündeme gelecek. Peki bu durumda çağı yakalamış oluyor musunuz? Herkes uçak üretiminden öteye geçmiş, siz uçak üretiyorsunuz. Yine çağı yakalayamadınız demektir. Bu kez hava araçları üretmeyi hedefleseniz bir 20 yıl daha geçecek. Şimdiden hava aracı üretimine girsek, uzay aracı üretimine girsek 2023'te çağı yakalamış olabiliriz.
Biz bir yıl sonra kendi uçak tasarımlarımızı geliştirmeyi düşünüyoruz. Çek Cumhuriyetinden, ki onlar bu konuda çok iyi, hocalar gelecek. Onlara tasarım kısmını yaptırmayı düşünüyoruz. Hedefimiz de uzay araçları üretmek. Mesela bir süre sonra pilot ihtiyacı azalınca ne yapacaksınız? İşte biz sadece pilot değil hava araçlarını kullanabilen insanlar yetiştireceğiz. Buna “Türkonot' da diyebilirsiniz”
“İNSANSIZ HAVA GEMİSİ”
Rektör Ban, OSTİM'de bir firma ile “İnsansız hava gemisi” projesi yürüttüklerini belirterek, “Bir yıl sonra Türkiye kendi ürettiği insansız hava aracını uçuruyor olacak. Bunları gözetleme amaçlı kullanabilirsiniz, sınırlarınızı kontrol edebilirsiniz, hava taşımacılığında kullanabilirsiniz. Bunu da gerçekleştirmek üzereyiz” dedi.
0 yorum:
Yorum Gönder