HTML 5 de mobil tarayıcıların yeni gözdesi. Peki dünden bugüne mobil tarayıcılar ne kadar değişti gelecekte ne olması bekleniyor? Hepsi bu yazıda!
Mobil işletim sistemlerindeki gelişmelerin böylesine hızlı olması, tüm cihazların yeniliklere çabuk uyum sağlamasında etkin rol oynuyor. Üreticilerin hızlı bir şekilde entegre olmaya çalıştığı teknolojilerin başında HTML 5 geliyor.
Henüz web dünyasında bir standart olarak yoğun bir şekilde kullanılmıyor olsa da HTML 5 gelecekte tüm tarayıcılar tarafından destekleniyor olacak. Bu bağlamda özellikle mobil işletim sistemleri hızlı bir şekilde bu teknolojiye entegre olmaya başladı bile.
2.1 Milyar
Çok değil birkaç sene öncesine kadar mobil cihazlarda tam anlamıyla bir internet deneyimi yaşamak bile olanaklı değildi. Symbian'ın WebKit tabanlı web tarayıcıyı kullanmaya başladığı 2005 yılının üzerinden çok geçmedi. O dönem için sansasyonel bir yenilik olan bu tarayıcılar, dünyanın ilk gerçek tam HTML desteğine sahip web tarayıcısı olmuştu.
Hemen arkasından Apple da benzeri bir adım atarak çağı geç kalmadan yakaladı. İlk iPhone'un da en güçlü özelliklerinden biri olarak zaten bu yeteneği gösteriliyordu. 2008 yılında duyurulan Android de bu desteğe sahipti.
Şu günlerde ise aynı durum HTML 5 için geçerli. Android ve iOS bu konuya tam destek veriyor. 2010 yılı sonunda kullanımda olan ve HTML 5 destekli mobil cihaz sayısı 109 Milyon'u aşmıştı bile. Analistlerin HTML 5 konusundaki zirve yılı ise 2016 olarak belirlenmiş.
Her geçen gün mobil cihazlarda ve bilgisayarlarda hızla yayılan HTML 5 için 2016 yılına gelindiğinde 2.1 Milyar kullanıcı hedeflemesi yapılıyor. Bu hedeflemeler tutar mı bilinmez ancak HTML 5'in geleceğin mobil teknolojisi olacağı kesin görünüyor.
0 yorum:
Yorum Gönder