Zaten iletişim teknolojilerini en pahalıya kullanma rekorunu elinde bulunduran ülkemiz şimdi de cep telefonuna telsiz muamelesi yaparak yeni mecralara yelken açıyor belli ki...
Kamuoyuna yönelik genel bir duyuru yapmadan bir nevi sessiz sedasız şekilde operatörler abonelere gönderdikleri kısa mesajlarla artık kendilerinden aylık 1.1 TL telsiz ücreti alacaklarını duyurdu.
Operatörlerin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile görüşüp ortak karar aldığı ve bilgilendirme konusunda ilk adımı Turkcell attı. İlk önce Turkcell'in başlattığı bildirim uygulaması şimdi de Vodefone tarafından yürürlüğe sokuldu. Ön ödemeli hat sahiplerine her iki operatörden de gelen mesajlarda da belirtildiği üzere artık her ay yüklenilen paranın 1.1TL'i telsiz ücreti olarak kesilip devlete ödenecek. 1 Ağustos itibariyle hatlardan alınmaya başlanacak olan Telsiz Kullanım Ücreti zaten Faturalı Hatlardan alındığı için Faturalı hatlar bu durumdan etkilenmeyecek.
OPERATÖRLERİN UYGULAMALARI FARKLI OLABİLİR
Telsiz ücretini, daha avantajlı kampanyalar için abonelerine yansıttığını belirten Turkcell, internet sitesinden yaptığı duyuruda da "Telsiz kullanım ücreti tüm ön ödemeli müşterilerimiz adına Turkcell tarafından devlete ödenmekteydi. 20 Haziran 2011 itibariyle tüm ön ödemeli hatlara tıpkı faturalı hatlarda olduğu gibi bu ücret yansıtılmaya başlanacak. Hattınızda yeterli TL yoksa ilk yüklemenizde bu ücret hattınızdan düşecek. Çekilemeyen tutar bir sonraki döneme borç olarak yazılacak" denildi.
Numarasını Turkcell'e taşıyanlardan ise sene
sonuna kadar telsiz kullanım ücreti alınmayacak.
Avea ise eski abonelerden bu ücreti henüz talep etmediğini ancak yeni abonelerden 13.20 TL telsiz kullanım ücreti alındığını söylüyor.
Vodafone telsiz ücreti ödenmeyen tek tarifesinin Cep Standart tarifesi olduğunu duyurdu. SMS ile yapılan bilgilendirme neticesinde Ön Ödemeli tüm hatlardan 1.1 TL Telsiz Kullanım Ücreti alınırken, Cep Standart Tarifesinden ücret Alınmayacak.
CEP TELEFONLARI TELSİZ CİHAZI DEĞİLDİR
Tüketiciler Derneği (TÜDER) yaptığı açıklamada uygulamaya itiraz ederek bunun yasal olmadığını savundu:
"Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) sitesindeki bilgilendirmeye göre tüm GSM abonelerinin ödemesi gereken yıllık telsiz ücreti, 12.26 TL' den 13.20 TL'ye yükseltilmiş, yüzde 7,7 zam yapılmıştır. Böylece GSM tüketicilerinden alınmamasını beklediğimiz "yıllık telsiz kullanım ücreti", 2011 yılına girdiğimiz bu günlerde yine zamlanmış olarak karşımıza çıkmıştır.
11 Ekim 2010 tarihinde TÜDER olarak yaptığımız basın açıklamasında belirttiğimiz gibi Telekomünikasyon sektöründe yeni nesil servis bazlı hizmetlere "telsiz ruhsat bedeli", "yıllık telsiz kullanım bedeli" ve "ilk tesis ücreti" gibi ruhsatla izin verilen ücretlendirmelerin GSM'ye uygulanması artık son bulmalıdır. Çünkü, GSM cihazları Bilgi teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) sadece her GSM cihazına özel kimlik numarası olan IMEI numarasıyla ücreti karşılığında kaydolmaktadır. GSM cihazlarına BTK tarafından her hangi bir frekans tahsis edilmemektedir ve cep telefonları bir telsiz cihazı değildir; bu nedenle "ilk tahsis ücreti" "telsiz ruhsatı" ve "telsiz kullanım" gibi çok gerilerde kalmış ücretlerin alınmaması gerekmektedir.
Diğer bir deyişle, GSM cihazları herhangi bir GSM işletmecisine abone olmak kaydıyla alınan SIM kartı kullanımıyla aktif hale getirilerek iletişim kurulabilmektedir. SIM kartı olmayan GSM cihazları hiç bir telsiz iletişimi kuramadıkları için (kamu yararına sadece ACİL numara aranmaktadır) Telsiz Genel Müdürlüğü (!) zamanında tanımlanan "telsiz kullanımı" sınıfına da girmemektedir. GSM cihazları, sadece lisans ödenerek, işletme hakkı verilen özel GSM frekans bandında çalışmak üzere imal edilmişlerdir. Ruhsat karşılığı işletme hakkı verilen Telsiz sistemlerinde kullanılan Telsiz cihazlarının çalıştığı frekans bandına GSM cihazları çalışmamaktadır. Bu nedenle ruhsat karşılığında alınan "ilk tesis ücreti" "telsiz ruhsat bedeli" ve "telsiz kullanım ücreti" gibi bedellerin GSM cihazı kullanan tüketicilerden alınması, büyük bir hatadır ve bu hatadan en kısa zamanda dönülmelidir. Bu nedenledir ki GSM sistemini kullanan 219 ülkenin hemen hemen hepsinde GSM cihazı aboneliğin gereksinimi olarak görülmekte ve tüketiciler, alınan hizmete karşılık, devlete yalnızca hizmetin katma değer mükellefi olarak yalın KDV ödemektedir.Ülkemizde GSM kullananları cezalandırırcasına sadece mobil haberleşme için ödenen %18 KDV, %25 Özel İletişim Vergisi, ilk tesis ücreti, telsiz ruhsat ve telsiz kullanım ücretleri dışında ; GSM cihazı alımı sırasında da ayrıca %18 KDV dışında %20 Özel Tüketim Vergisi, % 8 TRT katkı payı, BTK IMEI kayıt ücreti ödenmektedir.
AB direktifleriyle uyumlu mevzuat değişiklikleri yaparak serbestleşme yolunda ilerleme gösteren telekomünikasyon sektörünün düzenleyici kurumu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 63 milyon GSM hizmeti alan tüketicisinin hem operatöre ödediği konuşma ücreti dahilinde, hem de BTK' ya telsiz kullanım ücreti ödeyerek frekans kullanımına dayanan iki defa vergilendirilmesindeki haksızlığı, çağdaş mobil iletişim ücretlendirme kurallarına göre değiştirmemiş ve büyük bir haksızlığa imza atmıştır ve 2011 yılında da bu haksızlık zamlarla katmerlenerek sürdürülmektedir.Tüketicinin ve rekabetin korunması perspektiflerinden bakılarak telekomünikasyon hizmet/ servislerinin verimlilik ve tüketicinin ekonomik çıkarları göz önüne alınarak yeniden ekonomik kriterler çerçevesinde modernize edilmesi artık kaçınılmazdır.
İş ve özel yaşamın sürdürebilmesi için zorunlu toplumsal hizmet konumunda olan mobil iletişim, tüketici ile işletmeci arasında yapılan sözleşmeye bağlı olarak ücretlendirildiği halde, bağımsız idari kuruluş olan BTK'nın kamunun temsilcisi olarak tüketicilerden Telsiz Ruhsat ücreti (bir seferlik alınan 12.30 TL; Telsiz Kanunu Mad.27), Telsiz Kullanım Ücreti (her yıl alınan 12.26 TL; Telsiz Kanunu Mad.27), İlk Tesis Ücreti (31.80 TL) almasını içimize sindirememekte ve gereğini beklemekteyiz. Gerçekleşmediği takdirde ulusal ve uluslararası alanda hakkımızı almak için gereken tüm yollara başvuracağımızı kamuoyuna duyurmayı bir görev biliyoruz."
0 yorum:
Yorum Gönder